SZAKMAI TÁMOGATÁS EGY DÍJNYERTES DOLGOZATHOZ

Palásti Petra a NKE végzős hallgatója az MFS Defense Zrt.-nél szerzett tapasztalatait felhasználva díjnyertes TDK tanulmányt készített az 5.56-os lőszerrel kapcsolatban. Ismerkedjünk meg a haditechnika tanszék negyedéves hallgató zászlósával.

Palásti Petra I. helyezést ért el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 2022. évi őszi Intézményi Tudományos Diákköri Konferencia Had- és Katonai Műszaki Tudományok tagozatában. Nyertes dolgozata elkészítésében a MFS Defense Zrt. szakmai támogatásának is szerepe volt.

Nagy öröm, amikor szakmai verseny kapcsán keresnek meg egy vállalatot. Milyen szakmai tartalom vonatkozásban tudtunk segítséget nyújtani?

Pályaválasztáskor az Educatio kiállításon döntöttem el, hogy a NKE hallgatója szeretnék lenni, illetve katonai pályára vágyok. Katonai logisztika szakra jelentkeztem, mivel érdekelt a szervezés, a beszerzés, illetve közgázos előtanulmányaim miatt ebben már volt ismeretem. A haditechnika specializációt és azon belül a fegyverezettechnikai modult már az egyetemi éveim alatt döntöttem el, hogy ez a leginkább hozzám illő. Harmadévben a haditechnika tanszék bejött a tancsoporthoz, és invitáltak minket, hogy TDK-zzunk. Külsős segítséget is kaptam, a korábbi RUAG Ammotec Magyarorszagi Zrt-től, jelenlegi nevén MFS Defense ZRt-től.Tóth Csaba Senior Key Account Manager külsős konzulensként segítette munkámat, és Somogyi Richárd General Manager támogatást és forrásokat biztosított számomra. A lőszergyárban betekintést nyertem, hogy milyen gépekkel, eszközökkel gyártják a lőszereket, illetve munkám során segítséget is kaptam, amikor kérdésem merült fel a lőszervizsgálatokkal kapcsoltban. Idegennyelvű forrásokat is biztosítottak számomra, melyek segítségével jöttek létre műszaki rajzaim és a pályamunkám.

Miért ezt a témát választotta a dolgozathoz?

Szerettem volna valami kimagaslót mutatni magamból, érdekelt, hogy mire vagyok képes, és hogy mit tudok kihozni a maximalitásomból. Fontos szempont volt számomra, hogy csak nyerhetek vele,  bárhogy is alakul, hiszen ezt a témát választottam a szakdolgozatomnak is. A lőszergyárba való látogatásom után még inkább elkezdtem érdeklődni a lőszerek vizsgálata iránt. Az egyes laborokban és vizsgáló helyiségekben az ott dolgozó emberek mesélték el, hogy mivel foglalkoznak, hogyan hajtják végre az adott folyamatot. Számomra nagyon érdekes volt a minőségellenőrzés. Nem minden ember lát ilyet élete során, és örülök, hogy egy olyan témáról írhattam, amelyet kevesen tudnak az országban. Ezáltal rajzolódott ki a végleges témám címe: Az 5,56 x 45 mm-es lőszer beszerzési folyamatának műszaki tartalma. Ezúton is szeretném megköszönni a lőszergyár dolgozóinak a lehetőséget és segítséget.

A jövőben milyen felhasználhatósága lesz a dolgozatban összegyűjtött ismereteknek?

Azt gondolom, hogy a dolgozat megírásával csak nyertem, olyan ismeretet sajátítottam el, ami keveseknek van az országban. Ez egy plusz tudás, amelyet hasznosítani tudok majd a munkám során.

Milyen személyes tervei vannak a jövőre nézve?

Végzősként a legizgalmasabb időszakomat élem, tavasszal fog kiderülni, ki, melyik alakulatnál kezdi meg munkáját. Már felvételinél tudtam, hogy a MH. Kiss József 86. Helikopter Dandárnál szeretnék dolgozni. Szeretném bővíteni az ismereteimet, és fegyveresként esélyem nyílhat helikopterekkel foglalkozni, jelenleg ez a legnagyobb célom.

Gratulálunk Petrának a kitartó munkához, az elért nagyszerű eredményhez, és további sok sikert kívánunk Neki a tanulmányaiban és a munkájában!

Subscribe to our newsletter

This website uses cookies to enhance the user experience. By continuing to browse the Website, you agree to be bound by the Privacy Policy.