Rólunk

Az MFS egy európai kis kaliberű lőszergyártó, amely kategóriájában a legjobb megoldást kínálja kihívásokkal teli küldetései teljesítésére.

Egyedi terméktulajdonságaink:

  • Minőségi védelmi és rendészeti portfólió kis kaliberű lőszerben
  • Megbízható, készséges és megoldásorientált partner
  • Innovatív és modern gyártási rendszerek

Küldetésünk

  • Kiváló minőségű és megbízható lőszer biztosítása a jól bevált gyártási és üzleti gyakorlatok révén.

Víziónk

  • Minőségi lőszer beszállítónak lenni a védelmi és rendészeti szervezetek számára világszerte.

Cégtörténet

A magyar gyalogsági lőszergyártás már a kiegyezés korában, 1881-ben elkezdődött a Magyar Fegyver és Lőszergyár Rt.-vel. Ezt követően, 1892-ben a csepeli Weiss Manfréd Lőszer-, Acél- és Fémművei Rt. alakított ki jelentős gyalogsági lőszergyártási kapacitás a Monarchia hadserege számára (az első világháború alatt a második legnagyobb lőszergyár volt a monarchiában). Ezzel párhuzamosan a bécsi székhelyű Georg Roth AG pozsonyi gyárában is megkezdődött a gyalogsági lőszerek gyártása.

A második világháború alatt a lőszergyárak megsemmisültek, és a még megmaradt gépeiket leszerelték és elvitték. A politikai vezetés 1949-ben a hidegháború miatt eldöntötte, hogy ki kell újból építeni az önálló magyar gyalogsági lőszergyártási kapacitásokat. Három helyen (Sirokon, Jobbágyiban és Tégláson) kezdték el a gyárak építését. Az előd cégünk, a Mátravidéki Fémművek, már 1952-ben elkezdte a szovjet/orosz kaliberű lőszerek sorozatgyártását Sirokon.

Az 1950-es években elsősorban a magyar honvédség és a rendvédelmi szervezetek igényeit elégítették ki. A hidegháború lecsendesedésével a honvédség lőszerigénye lecsökkent, s ezért új sport- és vadászati lőszerek gyártását kezdtük el az 1950-es évek végén. Az „MFS“ (Mátra Fémművek Sirok) márkanév alatt több mint 70 országba exportáltuk termékeinket.

Nagy mérföldkő volt cégünk életében, amikor Európa egyik legnagyobb lőszergyártója, a RUAG Ammotec Csoport (Geco, Norma, RWS, Rottweil és Swiss P márkájú lőszerek gyártója) megvásárolta a magyar gyárat és márkanevet 2009-ben. Ezt követően jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a siroki gyár technológia, gyártás és minőségbiztosítás területein. A RUAG cégcsoport német és svéd prémium márkájú pisztoly- és revolverlőszereinek gyártására állt át a vállalat.

Cégünk a C.I.P., a NATO és az orosz szabványoknak megfelelően gyártja lőszereit. A gyártás szigorú minőségirányítási rendszerrel, az ISO 9001 és AQAP tanúsítványok elvárásainak megfelelően működik. Kutatási és fejlesztési részlegünk folyamatosan a mindenkori piaci igényeknek megfelelő lőszereket fejleszt ki, ami biztosíték arra, hogy az MFS évente új termékekkel jelenhessen meg. Legutóbbi sikerünk a magas precizitással készült MFS pisztoly és revolver lőszercsalád. A 9×19 Luger MHP lőszerünk 2020-ban az „Év Lőszere” megtisztelő címet kapta az USA-ban.

A RUAG Ammotec csoport 2020-ban elhatározta, hogy a nemzetközi piacokra újra bevezeti a magyar MFS márkát. A megújult lőszercsalád küldetése, hogy támogassa és megvalósítsa a cégcsoport globális növekedését a katonai és a rendvédelmi lőszerpiacon.

A Beretta Holding 2022. augusztus 1-én vásárolta meg az Ammotec csoportot a RUAG-tól, beleértve a magyar lőszergyárat is. A luxemburgi székhelyű Beretta Holding tulajdonában az alábbi világszerte ismert és elismert prémium fegyver- és optikai márkák állnak: Beretta, Benelli, Sako, Tikka, Holland and Holland, Stoeger, Franchi, Chapuis Armes, Steiner Optics és Burris Optics. A siroki székhelyű vállalat a mai naptól kezdve MFS Defense Inc. néven működik tovább.

Richard Somogyi, managing director

Play Video