NŐK TISZTELETÉNEK ÜNNEPE AZ MFS DEFENSE-NÉL

Kedves gesztus vagy a nők egyenjogúságának elismerése? Március 8-a kinek ezt, kinek azt jelenti, de mindenképpen a nők értékességének ünnepe. Az MFS Defense Zrt. férfi kollégái március 7-9. között személyre szóló, digitálisan küldhető nőnapi kártyával fejezhették ki megbecsülésüket hölgy kollégáiknak.

Vállaltunk munkavállalóinak 37%-a nő, és a 7 fős vállalatvezetésben 3 női felsővezetőnk is van. Mindkét szám egészen különleges, főként egy fémmegmunkálással foglalkozó iparágban.

Az ipari forradalmat követően egyre szembetűnőbbé vált a nők hátrányos megkülönböztetése a fizetések terén, hiszen míg korábban nagyon eltérő munkát sokkal kevesebb bérért végeztek, mint a férfiak, az iparosodással a nők elkezdtek a férfiakéhoz nagyon hasonló tevékenységet végezni, azonban még mindig jelentősen alacsonyabb bérért. Első ízben 1857-ben volt március 8-án női munkásmozgalmi megmozdulás New York utcáin, amikor a textilipari munkásnők jobb munkakörülményekért és magasabb bérért tüntettek. A nők, mint a férfi munkaerő kiváltói, nagy szolgálatot tettek világszerte a két világháború során, és később a társadalom bármennyire is próbálta visszaállítani a „nőnek otthon a helye” szemléletet, a nőket már nem lehetett megállítani.

Az első nőnapot 1909.02.28-án ünnepelték meg az USA-ban, aztán világszerte több ünneplés is volt különböző időszakokban, általában az általános választójog érvénybe lépéséhez kapcsolódóan. Magyarország 1913-ban csatlakozott első ízben a nemzetközi nőnapi felhíváshoz, azonba újabb jelentős március 8-ai megmozdulás 1917-ben, Oroszországban volt, amikor a nők kenyérért és békéért tüntettek, és pár nappal később, II. Miklós cár lemondása után, megkapták a szavazati jogot. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátumaként március 8.

Mára kevés maradt meg az eredeti ünnep jelentőségéből, bár világszerte általános, hogy a nők még mindig kisebb bérért dolgoznak, mint a férfiak. Ebben is haladó szemléletű vállalat vagyunk, hiszen nálunk a munkaköri szintekhez meghatározott bérezés nem tesz különbséget férfi és női munkavállaló között. Hagyományosan nőnap alkalmával virággal szoktak kedveskedni a férfiak, és hogy ezt megkönnyítse a vállalat, virtuális virágküldésre adtunk alkalmat férfi kollégáinknak a vállalat kommunikációs felületének elismerési funkciójában.

Subscribe to our newsletter

This website uses cookies to enhance the user experience. By continuing to browse the Website, you agree to be bound by the Privacy Policy.